Om mig

img_1991

En bra idé kan räcka långt. Jag fick själv en idé som jag klottrade ned i min Filofax efter att läst en tidningsnotis. Notisen handlade om en man i Kanada som mitt i natten hade rest sig i sömnen satt sig i sin bil och kört en och halv mil. Till sina svärföräldrars hus. Där knivhögg han dem båda – i sömnen (!). Fascinerad över det makabra brottet tog jag reda på mer fakta om sömngång och insåg snart hur lite som var känt om ämnet.

Filofax

Det tog tio manusversioner innan ”Sleepwalker” till sist blev film. Den gjordes för en rätt blygsam budget (fem miljoner kronor) och blev väl inte det där mästerverk vi hade visioner av. Men den såldes för att göras som amerikansk nyinspelning med Mark Johnson (”Rain Man”) som producent. Flera stjärnor visade intresse för att spela huvudrollen, däribland Denzel Washington och Richard Gere. Men det bidde inget.

ArtiklarMontage

Men den där lilla idén jag klottrade ned om en sömngångare öppnade dörrarna till en ny värld för mig och regissören Johannes Runeborg (numer Pinter). En värld kallad Hollywood. Vi fick både manager och agentur i Los Angeles. Vi fick jobb via vår  producent John M  Jacobsen att bearbeta en amerikansk nyinspelning av hans Oscarnominerade same-thriller ”Vägvisaren” från 1987 tillsammans med Phoenix Pictures (”Sjätte Dagen”, ”Basic”) och regissören Marcus Nispel.

Parallellt med manusskrivandet var jag 2008 med och grundade http://www.filmmanusskolan.com där jag som kursledare handledde hundratals elever under tio år. Jag har sedan dess regelbundet även haft många andra uppdrag såsom manuskonsulation, översättningar, workshops och föreläsningar.

Är även författare till de hyllade spänningsromanerna ”Feber” och ”Röd signal”, utgivna på Ordfront förlag, i serien om Mikaela Sköld, reporter på Sveriges största nyhetsbyrå.