Manuskursen

Från synopsis till färdigt manus

Fördjupningskurs för dig som har gått andra kurser i filmmanusskrivande eller skrivit en del själv. I åtta kursbrev får du lära dig manuskonstens verktyg, såsom dialog och bildberättande, samt att bemästra de tre akterna. Kursmål: att skriva en första manusversion på 90-120 sidor. Krav: du bör ha ett färdigt synopsis eller treatment på minst 10 sidor att bygga vidare på. Kursbreven är:

black-and-white-black-and-white-handwriting-760721

1. Bildberättande: Så gestaltar du story, teman och karaktär i bild


Det som skiljer filmmanusförfattare från romanförfattare eller dramatiker är framför allt en sak: drivkraften att berätta i bilder.  Men hur lär man sig tänka i bilder? Vi visar dig hur du använder bildernas språk kraft till kommunicera.


2. Dialog: Så hittar du din personliga röst


Att få dina karaktärer att tala är ingen konst. Men låter de trovärdiga? Så lär du dig hemligheterna med naturlig dialog. Vi avslöjar hur olika du hittar din egen röst i dina karaktärer.


3. Karaktärsdramaturgi: Så ger du dina karaktärer djup

Dina karaktärer är kanske trovärdiga. Men hur skapar du en karaktär som lever ett eget liv? Vi förklarar dynamiken bakom en komplex karaktär. Men också hur du använder karaktärer för att spegla sidor av varandra och därmed fördjupas.

board-chalk-chalkboard-415068

4. Scenuppbyggnad: Så börjar du och slutar en scen 


Alla scener har något de vill berätta. Vi lär dig komma till poängen. Hur du börjar och slutar en scen och hur du bygger du upp en scen för att ge den maximal genomslagskraft.

5. Akt I: Så fångar du publiken direkt

Hur börjar man ett filmmanus? Vad bör man ha med? Här går vi in på anslaget, de tio första viktiga sidorna och den första viktiga vändpunkten.

6. Akt II: Första delen

Eftersom akt II i ett filmmanus är dubbelt så lång som akt I och akt III har vi delat in den i två delar. I den första halvan berättar vi hur du får din huvudkaraktär att hamna i konflikt och slungas in i en ny situation eller värld.

7. Akt II: Andra delen

Här får du veta hur du trappar konflikterna och fördjupar dina karaktärer och teman. Du får också veta mer om den andra viktiga vändpunkten.

8. Akt III: Upplösningen

Så knyter du ihop trådarna och får ett slut som lyfter hela filmen.

Varje kursbrev är ca 10-13 sidor långt. Med kursbreven följer studier av filmer eller riktiga långfilmsmanus, skrivövningar samt skrivuppgifter under ledning av kursledaren där du applicerar de moment som du har lärt dig i kursbreven i ditt egen manus som du utvecklar under kursens gång.

Manuskursen utan handledning

Du får samtliga kursbrev och följer själv övningarna och uppgifterna i dem.

1 595,00 kr

Manuskursen med sluthandledning

Du får samtliga kursbrev och följer själv övningarna och uppgifterna i dem. Efter sista kursbrevet får du feedback på ditt eget manus som du utvecklat som uppgift.

2 995,00 kr